Fisksoppa utan potatis och morot (ja, det finns sådana soppor!)
Saker som är bra att ha:
Lax, ca 500 g
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
2 stora eller 3 små jumbochampinjoner (små färska champinjoner går också bra)
½ purjolök
ca 2 dl broccolibuketter
1 l fiskbuljong
2 dl riktig grädde, ingen jvla lättgrädde
olivolja till stekning
kryddor du gillar, jag använde starkt chilipulver, curry, salt, peppar, oregano och citronpeppar
ev. musslor & räkor
Lek rövare med kniven och skär, hacka och strimla allt i lagom stora bitar.
Jag använde en bit av en hel laxfilé, tog bort skinnet (med världens bästa filékniv, ska göra reklam för den senare) och skar laxen i kuber. Bra att tänka på att inte skära för små bitar så de kokar sönder.
Chop Chop
Häll olja i en kastrull, stek alla grönsaker utom broccolin så de blir glansiga, lägg gärna till kryddor under stekningen så smaaakerna frigörs.
Eftersom vi är miljömedvetna kan du under tiden värma 1 l vatten i din vattenkokare och som du sedan häller över de stekta grönsakerna. Kasta i två tärningar fiskbuljong (där var jag inte så ekologisk) och häll i grädden. Låt koka i 15-20 minuter. Lägg i broccolibuketterna och laxen, låt koka ytterligare 5-7 minuter, tills broccolin är mjuk men med tuggmotstånd. Smaka av och krydda mer om så behövs.
Jag valde att lägga i en burk musslor när soppan var femföre färdig, och det kan man göra med räkor om man vill ha mer fisksmak.
Färdit!
Räcker i två dar för mindre familj.
Pajen jag väljer kalla "bäst-före-pajen"
Öppna kylskåpet, rekognosera och analysera vad som finns. Om du nyligen gjort fisksoppan finns det antagligen en del grönsaker kvar som går att använda i pajen. Jag råkade också ha en färdig pajdeg i frysen som jag använde. De är inte så svåra att göra själv, googla.
Jag använde 4 jumbochampinjoner som höll på att torka bort till stoft, sista halvan av broccolin, halv purjolök, halv orange paprika, halv röd paprika, ca 5-6 körsbärstomater. Till äggstanningen använde jag 2 dl grädde, 3 ägg och tre matskedar turkisk yogurth. Gå bärsärk med kniven igen och hacka alla grönsaker utom tomaterna (kommer senare) och broccolin (den kokade jag i ca 5-7 minuter), stek i mycket smör, krydda efter smak. Kavla ut degen och lägg i en pajform, förgrädda på 200 C i ca 10 minuter. Gör äggstanningen under tiden och skär tomaterna i halvor eller i skivor. Häll grönsakerna i pajformen, lägg till broccolin och sprid ut tomaterna ovanpå. Häll över äggstanningen och hyvla mängder med parmesan över pajen. Grädda på 200 C i ca 15-20 minuter, tills den är fast. Servera med sallad eller annat gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar