måndag 12 januari 2015

en undran

Jag har undvikit att se på/läsa nyheter de senaste dagarna, eftersom händelserna i Frankrike börjar stå mig upp i halsen. Jag orkar inte höra om det mer helt enkelt, eftersom ju mer information jag får om det som hände, ju mer börjar jag undra om Charlie Habdo didn´t had it coming. Vi pratar alltså om en satirtidning som sparkade åt alla håll, inte bara uppåt, och producerade både homofobiska, rasistiska, antisemitiska, sexistiska och islamofobiska bilder, och att i yttrandefrihetens namn sparka på grupper som redan är utsatta i samhället känns bara... fel. (Väst)världen har dock gått bananas, och det pågår demonstrationer och manifestationer för att stöda Charlie Habdos redaktion och folk vill visa att de inte accepterar terrorism, vad det nu är eller inte är är ju också en fråga som det tål att funderas på. Det känns lite som vi har ett europeiskt 9/11 på gång, och islamofobin pyr ur Europas porer likt lava ur en vulkan som just ska få sitt utbrott. På samma gång går Boko Haram in i den Nigerianska staden Baga och slaktar 2000 civila människor. 2000 barn, kvinnor och män mördas kallblodigt och staden bränns ner till grunden. Enligt Amnesty kan detta vara det mest våldsamma attentat som Boko Haram hittills begått, och antalet offer är så stort att det är svårt att hålla räkningen, och även de som endast blivit skadade i dådet har inte klarat sig i brist på läkarvård. 
Boko Haram tvingar även unga flickor att bli självmordsbombare, och under de senaste dagarna har två liknande attentat ägt rum på marknader i Nigeria. Varför finns inget intresse av att få bukt med denna grupp som kidnappar, dödar och tvingar civila att ta livet av sig själva i guds namn? Hur kan vi låta detta fortgå?

Bland spaltmeter efter spaltmeter om terroristerna i Frankrike och deras medhjälpare och fruar får dessa nyheter en liten liten notis, så där i förbifarten. En liten notis som berättar om att 2000 människor blivit slaktade likt djur av en fanatisk extremistgrupp. Nyhetsrubriker som beskriver de tioåriga barnen som terrorister när de tvingats att spränga sig själva i luften, och sedan inget mer. Men det är ju så det brukar vara. Det som händer "i Afrika" är inte så viktigt, speciellt inte när homofobiska, rasistiska, islamofobiska och antisemitiska serietecknare får på nosen i Europa, vem orkar demonstrera för massmordsoffer på andra sidan jorden, liksom?

Detta handlar inte om religion längre, utan religionen har blivit ett slags svepskäl för människor att få utlopp för ett sjukt behov att utöva makt. I grunden är islam ingen våldsreligion, utan som jag tidigare sagt är det människornas egna tolkningar som gör att de ser det de vill se, och intalar en sig själv att striden utförs i guds namn kanske en slipper reflektera över vad som är rätt och fel att göra mot sina medmänniskor. Jag börjar bli riktigt orolig för det som pågår i världen just nu, och vilken utgång denna polarisering mellan människor kommer att få. Om vi tycker att de främlingsfientliga grupperna haft god medvind hittills, så tror jag att det bara är början på något som kommer att glida oss ur händerna...3 kommentarer:

Maria sa...

Jag håller med dig..!! Börjar bli riktigt orolig över allt detta hat - förstås både från galenpannor som tycker det är ok att döda för en satirbild (och i samma vända förstör för riktiga muslimer) och alla nazister/rasister(både smygande och öppna sådana) samt de som tycker det är helt ok att förnedra andra människor med att rita djupt kränkande bilder överhuvudtaget - skulle troende kristna t.ex. tycka det var ok om man porträtterade Jesus som pedofil (det skulle ju vara avsett som kritik mot en del katolska präster), sådär som jämförelse till den kända satirbilden med profeten Mohammed som självmordsbombare..?

Har funderat på att skriva ett blogginlägg själv, men vet inte var jag ska börja och hur jag ska formulera mig just nu.. Eller ja, jag har ju en början redan i denna kommentar :D Men kanske jag söker upp någon träffande bild med text som skulle sammanfatta mina åsikter istället, tillsvidare :)

Carina sa...

Oron är säkerligen befogad. Religionssnacket upprätthålls av media som ser till att ordet ( eller numera mantrat ) "islamistisk" är prefixet framför "terrorist" eller "fundamentalist". Man planterar in i våra huvuden kopplingen mellan islam och terror och ser till att den hålls levande. Vi glömmer att det i första hand är människor med egna motiv ( ilska, inget att förlora, känna mening, göra skillnad eller vad fan som helst )som gör såna här vansinnesdåd. Genom att hela tiden peka på en ism så fråntar vi dom det personliga ansvaret. Det är ju naturligtvis så vi vill ha det. Vi måste ha en yttre fiende för att känna samhörighet och sammanhållning. Vad flickorna i Boko Harams händer beträffar är det som det alltid har varit; de är flickor, de är barn och spelar därmed en underordnad roll i världsberättelsen.
Yttrandefrihet är något vi alla ska värna om men det betyder inte att vi måste låta all skit vi bär på rinna över på andra som diarré. Yttrandefrihet innebär INTE enbart rättigheter utan också skyldigheter och inte minst RESPEKT! Många tycker det är ok att skoja om det ena och det andra - det kan man när man är separerad från allt och alla och tror att man är en egen ö. Visst, jag tycker det också men jag behöver inte göra det bara för att jag kan.
Bra text, Lina!

Stumpan sa...

Tack för era kloka kommentarer! :) Jag kom också att tänka på utställningen Ecce Homo som visades i slutet på 1990-talet i Sverige, och senare runt om i världen. Fotografierna föreställer bl.a. Jesus i vad som kan tolkas som homosexuella situationer och det blev ju ett himla liv om det bland kristna. Hon som gjort utställningen (minns inte hennes namn) mordhotades och lokalerna där utställningen fanns bombhotades och en del demonstrationer urartade. Även om ingen dödades i den situationen så fanns ändå risken där, att någon skulle bli tvungen att sätta livet till pga en människa har använt sin rätt till yttrandefrihet. Så andra kan nog också, inte bara "galna muslimer som inte klarar av att se Muhammed bli avritad".

En annan sak jag kom att tänka på är att det som hände i Frankrike kommer himla lägligt med tanke på demonstrationerna mot "islamiseringen" av Tyskland, Gyllene Grynings framfart i Grekland, och franska Nationella Fronten förlorar ju knappast anhängare med tanke på det som hänt. Nu har de högerextrema partierna världens guldläge att få mer människor över på sin sida, och det skrämmer mig ganska mycket...