måndag 24 november 2014

graviditet är ingen sjukdom och abort är inte vård

Jag har med skräckblandad förtjusning följt diskussionen på vbl.fi om KD och Sannfinländarnas förslag till skärpt abortlag. Det som skrämmer mig allra mest är kommentarerna som dyker upp under artikeln, och hur diskussionen urartar till följd av att folk blandar in gud, börjar citera bibeln och fördömer abort som ett bevis på samhällets moraliska förfall. Här är några godbitar ur "debatten":

"Ännu en gång : barnet har ingen möjlighet att få säga sitt. Man ropar bara om mammans rättigheter, men ingen tar parti för det nya livet som börjat spira. Livet börjar vid befruktningsögonblicket! Och varför alla dessa aborter ? Jo, för detta samhäller är så nergånget i omoral. Och det skall det lilla livet/fostret få stå för. Vi lever år 2014 och alla i detta land är nog informerade om alla de olika preventivmedel som finns, så varför skyddar man sig inte då ? Skärpning !"

".... talar nog om de absoluta majoriteten av aborterna. Att bli våldtagen är ovanligt i Finland och ännu ovanligare är det att offret blir gravid, så dit argument gäller kanske mindre än en promille av alla fall."

"Det finns preventivmedel av alla de sorter samt dagen efterpiller! Skulle dessa användas och alla kärlekskranka par ta ANSVAR för sitt sexliv så skulle läkare gynekologer och vårdpersonal vars samvete inte belastas av att utföra aborter hinna med dessa ingrepp utan att någon kvinnas "mänskliga rättighet" till fri abort skulle kränkas. Men det är lätt att kräva att andra skall rätta till ens eget slarv. Jag har också förstått att adoptionskön är lång och väntetiden ännu längre på adoptivbarnbarn födda i Finland. Akuta aborter för att rädda moderns liv torde väl de flesta inom läkar och vårdpersonal kunna godkänna."

"Den Stora Lögnen i detta sammanhang är det ständigt återkommande påståendet att ett foster är en del av mammans kropp. Det är redan ett litet barn, även om det inte är moget. Så här på domsöndagen rinner Jesu ord i minnet: "Allt vad ni har gjort mot en av dessa minsta ..." Den läkare eller barnmorska som inser allvaret måste få säga nej."

"Tänk att vi gått så vilse i dagens "moderna värld" så mord är tillåtet på oskyldiga, försvarslösa och defekta babysar! Vart är vår värld påväg?"

"Finns nåt som heter ANSVAR har hen gjort till en bebis så skall hen ta sitt ANSVAR"

"Graviditet är inte en sjukdom och abort är inte vård (om inte moderns liv är hotat, vilket torde gälla i en försvinnande liten andel av fallen). Vårdpersonal borde inte behöva delta i något så omoraliskt som abort. Det minsta man kan kräva är att skattefinansierad sjukvård skall sluta utföra aborter (om inte moderns liv är hotat), det kan de som vill låta göra på privata kliniker, liksom plastikoperationer. Ännu bättre vore det givetvis att förbjuda abort (om inte moderns liv är hotat)."

Jag valde att inte ta med de långa harangerna om bibeln, eftersom jag anser att gud inte överhuvudtaget hör hemma i denna diskussion. Det jag finner skrämmande är att så många (främst män kan jag tro) så lättvindigt anser att när kvinnan blir befruktad så är hennes liv mindre värt än den blivande bebisens. Det pratas om mord på oskyldiga små barn och en lägger mänskliga rättigheter inom citationstecken, precis som det skulle handla om något pjas som någon flummare har kommit på. En av dessa som kommenterat tar sig till och med friheten att säga att det förekommer så lite våldtäkter i Finland så man kan inte helst ta med det i beräkningen, skulle känna att göra en flashback-snubbe och fråga "källa på det???". Det pratas om ansvar och att en ska se till att skydda sig och blir en gravid ska en tamejfan stå för sitt misstag och behålla ungen. Livet börjar spira i det ögonblick mamman blir befruktad osv, som om det vore en bok om Finlands djurliv. 
Saken är ju den att oavsett om en är försiktig och skyddar sig så finns det alltid en risk för att en ska bli gravid när en har sex. Så är det bara. Jag anser att rätten till abort hör till de mänskliga rättigheterna och att varje kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp, för vem, i ärlighetens namn, kan komma och säga att ett embryos "liv" är mer värt än kvinnans? 

Det utförs relativt få aborter i Finland, år 2011 utfördes 10 490 aborter, varav 174 aborter gjordes efter vecka 16 på sociala grunder (statistik från vbl.fi). Fri abort gäller fram till vecka tolv och efter det upp till vecka 24 krävs Valviras godkännande för att göra abort. Så det är ju inget som en kan säga är något som unga tjejer gör var och varannan månad istället för att använda preventivmedel, som också är en underlig myt som gäller abort. Aborterna har även minskat under de senare åren, och det tror man beror på att rådgivningen och informationen om hur man skyddar sig har blivit bättre, och därför har abortantalet minskat. 
En undrar ju dock om vi är på väg åt samma håll som andra konservativa europeiska länder som försöker skärpa sina abortlagar och i vissa fall förbjuda abort. För det hoppas jag verkligen inte. Tar vi Irland som exempel så är abort förbjudet om inte moderns liv är i fara. Dock är riktlinjerna kring när moderns liv är i fara så diffusa så läkare vägrar utföra aborter av rädsla för att bryta mot lagen. Det finns dock ideella organisationer som får ge rådgivning och vägledning åt kvinnor som vill göra abort, och dessa organisationer hjälper kvinnorna att hitta abortkliniker i andra länder där ingreppet är tillåtet. Dock måste denna konsultation ske ansikte mot ansikte, och den får under inga omständigheter ske per telefon. 
Det är även ett faktum att bara för abort förbjuds minskar inte aborterna, de sker istället illegalt och i osäkra förhållanden, med redskap som galgar och tänger. 

Är det bättre om kvinnan tvingas behålla sitt barn trots att hon vet att hon inte har möjlighet att ta hand om det? Att hon kanske knappt har råd att ge mat åt sig själv och sedan får ett till liv att ha ansvar för? Eller att en ung flicka blir gravid av misstag men blir tvungen att behålla barnet mot sin vilja, och får planera om sin framtid helt och hållet, på grund av att hon inte fick göra abort? Eller barn som föds in i familjer där det förekommer missbruk, misshandel och där det absolut inte är lämpligt för ett barn att växa upp, är det ett värdigt liv? 
Och vad tänker abortmotståndarna med när de helt förbiser moderns liv och rätt att bestämma om sin egen kropp? Det är ju inte som att modern och barnet aldrig har kontakt mer efter de nio månaderna som bebisen huserar inne i kvinnans kropp, utan att vara mamma är ju något en är hela livet, och är en inte redo för det i en situation då en märker att en är gravid, då ska det finnas en möjlighet att avbryta graviditeten.

Jag anser även att graviditet kan klassas som en sjukdom i vissa fall, även om det kanske låter kontroversiellt. Men om en kvinna har en väldigt svår och jobbig graviditet, som gör att hon inte kan leva som en normal människa på grund av illamående, ryggont och alla andra åkommor en kan få när en har en annan varelse inne i sin kropp, då anser jag att graviditeten kan klassas som en sjukdom. Men även här bemöts en av oförstående röster som säger att vara gravid är bara ett naturligt tillstånd, så det är bara att bita ihop och vänta på bättre tider. Även om den jobbiga graviditeten bidrar till att modern inte kan känna kärlek till sitt barn, utan kanske till och med stöter bort det efter förlossningen. För det finns inga garantier för att en förälder känner ovillkorlig kärlek till sitt barn, även om många verkar leva i den föreställningen. 

Abort är en mänsklig rättighet och vi kan inte för något i världen låta den rättigheten tas ifrån oss.  4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt, tummen upp!

jennika grankulla sa...

Gillar inte, abort borde vara lika olagligt som att döda vem som helst. Speciellt här i norden var det inte är fattigt o.s.v. Det finns ju möjlighet att adoptera bort barnet om man inte vill ha det. (Tror inte många ens sku vilja det sen.) Man blir ju bara ledsen av att läsa om att folk vill ta abort, kan inte mänskor förstå att barnet det är det finaste dom kommer få i livet? Vare sig planerat eller inte..

Carina sa...

Är det inte märkligt hur lätt det är att sätta sig på höga hästar och tala om för andra vad de ska göra och inte göra? Den här debatten har stötts och blötts i evigheter men faktum kvarstår - alla graviditeter är inte önskade. Sen om man väljer att göra abort, adoptera eller behålla det är något var och en själv får stå för. Problemet, som jag ser det, är att utomstående kommer med pekpinnar. Det är arrogant, enögt och ett uttryck för självgodhet att peka finger åt den som inte lever upp till ens egen världsbild. Att man dessutom gör abortfrågan till en politisk sak är ännu mera absurt. Ur ett moraliskt perspektiv blir det också krångligt för vem äger den rätta moralen?

Stumpan sa...

Men en kan ju inte jämföra att abortera ett embryo med att "döda vem som helst". De flesta aborter görs i ett tidigt skede av graviditeten, och har man kommit till beslutet att välja abort istället för att ge barnet en osäker framtid, tycker jag en ska ha rätt att göra det. Dessutom anser jag inte heller att argumentet att "en kommer att ändra åsikt när barnet är fött" är något man kan luta sig mot, eftersom en kvinna som blir gravid för första gången inte kan referera till hur det känns att vara mamma. Det ges även en bild att abort är något som kvinnan kommer att få lida för resten av sitt liv, och aldrig kommer att slippa skuldkänslor, men det tror jag även är en skrämseltaktik för att få kvinnor att må ännu sämre över sig själva om de överväger abort. Och vi lever ju inte i USA så att adoptera bort ungen är inte heller "så bara". Alla behöver inte tycka att det största i livet är att få barn, och det måste man respektera.