tisdag 8 april 2014

Vi måste prata mer om sex

I lördags publicerades två artiklar i samband med programmet Familjeliv på Radio Vega. Dessa berör hur vi borde prata mer om porr med våra barn, eftersom redan åttaåringar kommer i kontakt med porr i dessa tider tack vare tekniken som gör det möjligt. Ungdomarna som blev intervjuade sa att det är vanligt för pojkar att titta på porr, medan flickorna sa att de gillade att läsa de erotiska novellerna som finns i Veckorevyn (inte för att jag inte tror att även flickor tittar på porr, det är bara mer skamligt för dem att erkänna det). Att titta på porr är en grej man gör med kompisar, eller för att lära sig hur kroppen fungerar, sa någon av pojkarna, och det sas även att man vänjer sig snabbt med softporr och behöver därför snart hårdare saker för att bli upphetsad. 
Jag tror inte att unga tittar på mer eller mindre porr i dag än vad de gjorde för 20 år sedan, problemet är väl att man fick kämpa för att få tag i det förr i tiden, i dag räcker det med att skriva in fel sökord i google så kommer man lätt till sidor med pornografiskt innehåll. Därför exponeras yngre barn för porr i större utsträckning än tidigare. 
Problemet med hela det här fenomenet är att ingen pratar med ungarna om att det inte går till så i verkligheten som visas i porrfilmerna. Problemet är att barnen och ungdomarna får en snedvriden uppfattning om hur det är tänkt att det ska gå till när man har sex. Problemet är att porren ger en felaktig bild av hur kvinnan och mannen ska bete sig i sexuella sammanhang. Ser man på alla de frågor som kommer in på communityn från unga som funderar över sex, ser man ganska snabbt att det finns en enorm okunskap kring ämnet, både hos pojkar och flickor.
Hur ser sexualundervisningen ut i dagens skolor? Tar man upp porr överhuvudtaget, och hänger den med i tiden? Jag minns min första lektion i sexualundervisning som ägde rum i sexan. Vi fick se DIABILDER från typ 70-talet när familjen var i bastun och sedan stod i duschen tillsammans (så här i efterhand känns det inte så normalt, och jag kommer aldrig att glömma den där bilden). Själva undervisningen bestod av snabba förklaringar om vad som sker i kroppen när man blir upphetsad och hur det går till när kvinnan blir gravid. Inte så mycket mera. I högstadiet hade vi mera sexualundervisning, där det också togs upp sådant som man själv läst i Veckorevyn för länge sedan. Inget prat om porr, inget prat om hur alla har rätt till sin egen kropp och inget prat om vad man ska göra om man blir våldtagen eller vart man ska vända sig om man har frågor angående sex. Det kändes stenålders, rent ut sagt.

Vad är det då för föreställningar som finns bland unga som upptäcker sin sexualitet genom porr? Tja, jag kan tänka mig att man föreställer sig att mannen alltid är den aktiva och kvinnan är den passiva (ett fenomen som annars förekommer i hela vårt samhälle när det kommer till bilder av kvinnor vs. män), kvinnan ska ta emot och tillfredsställa utan att kräva något tillbaka. Det ger bilden av hur kvinnor ska se ut, de ska vara renrakade med en kropp liknande ett barns, ett undergivet beteende som tycker om att bli penetrerade i kroppens alla hål. Ingen intimitet, ingen kommunikation, bara pang på utan desto mer förspel och så är det klart när mannen fått sin tillfredsställelse. 
Jag läste en kommentar under någon av de här porr-artiklarna, där hen ansåg att man pratar alldeles för mycket om sex och att det bidrar till att allt blir uppblåst. Jag anser att det är tvärtom. Vi pratar alldeles för lite om sex. Det är fortfarande något som är lite hysh hysh och tabu-belagt, och vi vågar inte prata om sex som vi egentligen borde prata om det det; att det är en rolig grej som människor gör och det är något fullkomligt normalt. Ju mer man pratar om saker desto mer vanligt blir det, det blir helt enkelt avdramatiserat. Här kan man ta mensen som exempel. Något som kvinnor har haft från världens början ses fortfarande som något pinsamt och man ska som flicka och kvinna skämmas lite över att man har mens, att man knappt vågar prata om det som är det mest naturliga som finns. Samma med onani, pojkar gör det hela tiden medan flickor aldrig i hela livet skulle göra något sådant, eller?
Som det är i dag och som det varit i långa tider placerar man sex på en hög piedestal i tron att det är något otroligt speciellt och världsomvälvande. Man ska inte vara rädd att prata om sex med sina barn, och man ska säga sanningen när de frågar. Man ska lära barnen att de kan prata om allt utan att föräldrarna känner sig obekväma över deras frågor, eftersom föräldrarna vet sådana där saker, man har ju antagligen haft sex åtminstone en gång eftersom barnet kom till. Och man måste förklara för barnen vad porr är, att det inte går till så på riktigt, och att man inte ska tro det heller. Sexualundervisningen i skolan borde ta upp dessa problem, och varför inte ta in personer som berättar som sina erfarenheter, hur det egentligen var första gången, hur alla föreställningar om sex förändras när man en gång blir sexuellt aktiv. Bilden av kvinnor som den passiva i en sexuell relation borde suddas ut, eftersom kvinnor har samma sexuella behov som männen och vill också bli tillfredsställda. Jag har också känslan av att man kanske inte heller tar upp homo-, bi-, eller transsexualitet i stor utsträckning under sexualundervisningen, även detta är något som absolut måste pratas om eftersom det finns annat än heterosexualitet här i världen. 

Vi gör våra barn en otjänst genom att inte prata om de här sakerna, och när man idag hör frågor från 13-åringar som funderar om man kan bli gravid genom oralsex och om det är normalt med kroppsbehåring, så får man bevis för att det brister i kommunikationen någonstans, och det måste det rådas bot på....

1 kommentar:

Carina sa...

För att inte tala om alla musikvideos där kvinnor ofta beskrivs som sexuellt frustrerade nymfomaner med en desperat och vidöppen blick som ett rop på hjälp. Eller alla analfixering! Vad är det? Dold dragning till män bland män som får sitt utlopp genom att normalisera analsex med kvinnor? Även inslaget om kampen mellan könen förekommer ganska friskt i porr- och musikindustrin. För ca 200 år sedan var porren illustrerad mera lekfull och med glimten i ögat och där fanns en kommunikation mellan könen. Runt 1920-talet ändrades detta till att bli en slags motsättning mellan könen. Det finns en underbar bok om porrens historia men då jag inte minns vad den hette! Borde göra efterforskningar...Bra skrivet, Lina!