torsdag 3 april 2014

Vad Caitlin Moran lärde mig

För några dagar sedan fick jag äntligen utläst Caitlin Morans How to Be a Woman (2011), och tidigare läste jag ut Morantologi (2012) som jag fick av min Systeryster i julklapp.
Detta var böcker som jag faktiskt lärde mig någonting av, och de har till och med ändrat mitt sätt att tänka angående vissa saker. Moran skriver på ett rättframt sätt och hon skräder inte orden utan skriver vad hon menar. Det tycker jag om. Jag läste How to Be a Woman på engelska och därför tog det lite längre och flöt inte på lika bra som när jag läste den andra, men däremot tog svordomarna ut sin rätt mer på engelska än på svenska. Morantologi är en samling av krönikor och texter, där kapitlen egentligen är fristående. Det var några delar av boken som kändes lite tråkiga, som hennes möte med Keith Richards, och recensionerna av Sherlock och Downton Abbey. Men det är petitesser i jämförelse med när hon skriver om sin karriär som World of Warcraft-spelare, hennes möte med Lady Gaga eller alla hennes samtal med sin man innan de ska gå och lägga, som har hög igenkänningsfaktor. Vissa saker som hon skrivit om i How to Be a Woman återkommer i Morantologi, dock mera ingående, som hennes intervju med Lady Gaga som slutar på en mystisk klubb i Tyskland. Moran är träffsäker, använder sig inte av ett högtravande språk som gör att man tappar intresset, och skriver om saker som alla kvinnor borde ta del av. 
Hon ändrade min syn på Lady Gaga, eftersom hon tidigare varit en artist som jag för mitt liv inte förstått mig på, men med lite eftertanke så är ju Lady Gaga en av de som verkligen kämpar för det som jag också anser är viktigt. Att alla ska få vara precis hur fan de vill och tycka om vem de vill utan att någon ska komma och förtrycka och diskriminera, och Lady Gaga har ju lugnt sagt sin egen stil. Man måste också tänka på att tjejen är typ 25 och har erövrat hela världen med att vara just sig själv och göra det hon är bra på, nämligen musik. Så det om något borde ju vara en inspiration för kommande generationer. Dock tycker jag vad jag tycker om hennes musik, den passar bäst på dansgolvet när man tokdansar med 2 promille i pannan och älskar livet, och det är väl beviset på att hon gjort något bra. 
Det andra jag lärt mig av Moran är mottot "Om männen inte gör det, då är det bullshit". Här handlar det om all den tid vi kvinnor lägger ner på att göra alla möjliga konstiga saker med oss själva för att behaga, ja, männen. Det berör allt från hur vi klär oss till vår kroppsbehåring och skönhetsoperationer. I kapitlet "I become furry!" i How to Be a Woman" finns ett stycke som fick mig att skratta högt. Moran diskuterar olika typer av vaxningar kvinnor gör innan de ska ut på fest, och får reda på att den brasilianska vaxningen börjar gå ur tiden: 

"Fortunately", she said, "the craze for Brazilians is abating. The hot new haircut is the Sicilian. It is like a Brazilian - but you are left with a neat little Sicily-shaped triangle, which at least means that you still look like a woman. Good luck!"
Sicily? The goog news is that I can make my luge look like Sicily? Home of the Mafia? That´s my vagina now? It´s got the Godfather in it? Ha-ha! Can you imagine if we asked men to go put up with this shit? They´d laugh you out the window before you got halfway through the first sentence"

How to Be a Woman s.46

Det här var bara en av många saker som fick mig att skratta högt, så jävla spot on så det är inte klokt. Jag rekommenderar dessa två böcker varmt för de som vill läsa något annat än Bridget Jones Dagbok, någonting skrivet av en arg kvinna som säger sanningen om sig själv och upplevelsen av att vara kvinna i dag.3 kommentarer:

Carina sa...

Hahahahaaaa!!! Helt sanslöst roligt! Fick förstås en massa bilder i skallen :D

Stumpan sa...

Varenda gang man drar ner trosona börjar hanje låtin spel från den sicilianska triangeln: https://www.youtube.com/watch?v=HWqKPWO5T4o

:D

Carina sa...

Herregud! Vilken romantik! Vilken dramatik! Men jag tycker det kan bli lite långdraget så att säga innan låten är slut :D Partnern har väl somnat vid knähöjd :-p En fruktansvärt vacker melodi är det iaf.