fredag 19 september 2014

Aktivera er!

Ja, vad ska man säga. Landet jag bor i har en regering som i dagarna fattade beslut om huruvida kärnkraftverket i Pyhäjoki ska få tillstånd att fortsätta och slutföra sitt byggande, och till min förskräckelse (men ändå inte så oväntat) gav regeringen grönt ljus för bygget. De Gröna lämnade regeringen i protest och ännu ett sorgefrö såddes inom mig. Inte för att de gröna lämnade regeringen utan för att vi faktiskt har en så IDIOTISK regering som inte fattar vad de har gjort i och med Fennovoima-beslutet. Och i Ryssland är man förstås överlycklig och tycker det var bra gjort av Finland att godkänna byggandet av ett kärnkraftverk där ryska Rosatom har en stor ägarandel. Varför detta beslut och varför just nu? Är man rädd för att man ska skada relationerna till Ryssland i dessa oroliga dagar med Ukrainakriser och sanktioner mot Rysslands agerande i tidigare nämnda kris, genom att säga tack och hej till kärnkraftverket i Pyhäjoki? Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan överhuvudtaget överväga att investera i ett kärnkraftverk i dessa tider, vad är det för framtid? Finland, som ska vara förebilder för resten av världen när det kommer till teknik och smarta energilösningar väljer att investera i ett jävla kärnkraftverk, medan övriga länder försöker avveckla kärnkraften. Och jag är väl medveten om att det är svårt att hitta förnybara energikällor som är lika kostnadseffektiva som kärnkraft, men bara viljan finns så hittar man också alternativa lösningar. Skulle man kombinera vind-, sol- och vattenkraft skulle man säkerligen få till en lika bra källa för el som ett kärnkraftverk, och med den förnybara energikällorna skulle det även lämna mindre miljöfarligt avfall som ska tas om hand i hundratals år. 
För tyvärr så är det ju så att vi behöver el. Mer el för varje dag som går, till att ladda diverse telefoner, datorer och plattor. El för att driva de "miljövänliga" elbilarna och el för att få vardagen att fungera, helt enkelt. Eftersom behovet av el är så ofantligt stort borde man ju också försöka få till vettiga lösningar när det gäller produktionen av denna. Folk vill inte ha vindmöllor in på husknutarna, vilket jag också förstår, men blir jag tvungen att välja mellan vindmöllor eller kärnkraftverk så väljer jag möllorna tusen gånger om. Tänker vi på våra kommande generationer när vi väljer att investera i kärnkraftverk? Vad lämnar kvar åt dem, annat än elände och en förstörd miljö? Vad händer om olyckan är framme i Pyhäjoki, med ett ännu färskt minne av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl? Det finns ingenting som garanterar att kärnkraften är 100 % säker, och skulle något hända så är det inte bara människorna i kraftverkets direkta närhet som drabbas, utan det är även människorna i angränsande länder som drabbas av problemen. När olyckan i Tjernobyl var framme resulterade det i att man inte fick äta svamp och bär ur skogarna i norra Finland, Sverige och Norge, och renar var tvungna att nödslaktas på grund av den radioaktivitet som fanns i marken. Och har jag inte fel så kan man ännu idag hitta spår av radioaktivitet i naturen i norra delarna av våra länder. Det känns ju betryggande, speciellt med tanke på att det i princip är ett ryskt kärnkraftverk som nu ska slutföras i Pyhäjoki, Men Putin blev ju nöjd och glad, och berömmer oss för att vi fattar rätta beslut i svåra tider... Här kan man läsa om glädjen i Moskva efter gårdagens beslut om Fennovoima. 

Annat elände då? Jo, i samma veva som regeringen klubbade genom Fennovoima så beslöt de också att bb-avdelningar med mindre än 1000 födslar per år ska stängas. Det är ju fan inte klokt detta. Varför inte stänga ner alla förlossningsavdelningar när vi ändå är igång? Kvinnor har ju fött barn hemma i århundraden, och vi behöver ju inte resa längre än till Afrika för att se hur det går till när ungarna föds där. Några timmar efter att modern klämt ut ungen är hon tillbaks i arbetet med barnet fastspänt mot bröstet. Om hon inte råkade dö på kuppen alltså, eftersom den risken är ganska stor när man varken har tillgång till ordentlig sjukvård, rent vatten eller professionella läkare som kan sy ihop dig efter att ha fött barn. Är man inte överhuvudtaget orolig över att allt fler födslar sker i bilarna på vägen till bb? Nej, varför jaga upp sig över det, vi kan ju ge taxichaufförer en crash-course i hur man förlöser en gravid kvinna, ifall de inte hinner fram i tid, så var det problemet löst. Man sitter och får gråa hår över varför nativiteten sjunker i vårt land, varför vill inte människor avla mera skattebetalare? Jag kan ju lugnt påstå att familjepolitiken inte direkt manar till barnafödande, varken med beslut att stänga ner förlossningssjukhus eller att kvotera föräldraledigheten mellan mor och far. Detta kräver absolut ett längre inlägg i ett senare skede. Blev så upprörd nu att jag inte kan tänka klart.Vad jag från första början tänkte skriva om var att det händer en massa roliga och viktiga saker i helgen som ni alla borde ta del av. I morgon (lördag) har Älvbyarna skördemarknad vid Skatila Uf, och jag tycker ni ska ta er dit för att handla goda och ekologiska råvaror, dels för att det är gott och dels för att man stöder en bra verksamhet. 


Även Kodials Grönsaker i Singsby har marknad i och med att deras gårdsbutik fyller ett år imorgon. Där säljs också allt möjligt gott och ponnyridning för barnen, så klart. Så efter ni varit till Älvbyarna kan ni ta en tur till Singsby för att kolla in Kodial och hans utbud. Evenemanget finns på Facebook om man vill bekanta sig vidare.

På söndag är det dags för klimatmarsch i Vasa. Här kan man läsa mer om evenemanget. Klockan 15 startat marschen för ett bättre klimat från Vasa torg, och ju more the marrier som man brukar säga, så ta med ungarna och gammelmormor och så tar vi varandra i händerna och går för ett bättre klimat. För det behövs. Tänk på framtiden och de som ska ta över jorden när vi lämnar den, vad är det för värld vi vill ge våra barn och barnbarnsbarn? Jag vill i alla fall bidra till en renare och snällare värld, på alla sätt jag bara kan...1 kommentar:

Carina sa...

Lina, du hör till de få som orkar titta ut över soffkanten. Sluta aldrig med att titta ut över soffkanten! Din dotter kommer att tacka dig!