söndag 4 november 2012

recept!

Haloj på er i detta hemska novembermörker. Kände för att dela med mig av min lyckade söndagsmiddag som avnjutits i det Nordmanska-Engströmska-Lundska hushållet denna dag. En dag som för övrigt har varit jäävligt najs, en riktigt skön söndag. Red Ruby är nu försatt i vintervila hos min mormor, så nu börjar allt vara förberett inför vintern. När vi kom från Sundom började jag med middagen och sedan gick vi på promenad i höstkylan och samlade lite energi av det sista dagsljuset, kom hem och gjorde klart maten, åt och blev mätta som schwein. För en gångs skull blev maten klar en vettig tid, och inte efter Lillan egentliga godnatt-tid som det brukar bli ibland. Nåväl, jag tänkte dela med mig av den delikata måltid som vi åt, så att andra intresserade söndagsmiddagstillverkare kanske får ett till recept till sin bank.

Ugnsstek av gris med klyftpotatis, morötter och lök

Köp en bit ugnsstek från butiken, vet inte vilken del av grisen det är, men det ofta ugnsstek på etiketten. Öppna paketet (det är fräschare om man köper från köttdisk) lämna kvar svålen om sådan finns. Sätt ugnen på 175 C och gnid in köttet med de kryddor ni har i ert kryddskåp, t.ex salt, peppar, grillkrydda, paprikapulver, chiliflingor, vitlök, rosmarin. Och fast proffskockar säger att man inte ska lägga olja ovanpå kött så gör jag det i alla fall, och ringlar lite olivolja på hela härligheten. Tryck in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och tjoffa in det i ugnen. Tillagningstiden varierar lite på hur stor biten är, men ca 1,5-2 h får man nog räkna med att det kommer att ta. När innertempen på köttet är ca 85 C ska det vara klart. Under tiden köttet steks i ugnen kan man ju göra något annat, typ tvätta håret, sticka sockor eller prata med blommorna. När köttet har varit ca 1 h i ugnen kan man börja förbereda potatisen, morötterna och löken. Ta några potatisar, beror på hur många eller hur hungriga ni är, jag klyftade ca 5 st potatisar på 2 vuxna och ett barn, 3 st normalstora morötter och en lök. Skär morötterna i tunna stavar och klyfta löken. Kasta allt på en ugnsplåt och krydda efter behag. När köttet har uppnått önskad innertemperatur tar ni ut det och täcker in formen med folie. Lägg in ugnsplåten med potatisen och höj värmen till 200 C. Medan potatisen steks kan ni börja med desserten som är den himlagoda banan-och chokladpajen (åhå!). Blanda 2 dl vetemjöl, 1 dl socker och1,5 dl havregryn. Smält 175 gram smör i en kopp i micron, man kan lägga ett kaffefilter ovanpå så sprätter det inte smör över hela världen. Häll smöret i mjölblandningen och blanda allt till en smuldeg. Strö hälften av degen i en pajform som inte behöver vara så jättestor. Förgrädda i 10 minuter i 200 C. Under tiden smuldegen förgräddas skär du en banan i tunna skivor, gräver fram en av fjolårets överblivna julkonfektaskar (eller annan choklad, går bra med egentligen vad som helst bara det är en typ av choko) och plockar ut de godaste bitarna, ca 8-10 st, hackar sönder dem lite och blandar dem med resten av smuldegen. Ta ut pajformen efter tio minuter och rör om potatisen på samma gång. Lägg ut bananskivorna i ett jämt lager över smuldegen, strö över smul- och chokoblandningen ovanpå allt och grädda ytterligare 10-15 minuter. Man måste kolla lite så att inte chokladen bränns vid, den smälter nästan mest av eftervärmen efter att man tagit ut den.
När potatisen och morötterna är mjuka och gosiga tar man ut dem ur ugnen. Ta folien av köttet och karva till bitar, sleva upp på tallrikar och ät. När bananpajen är klar tar ni ut den ur ugnen, även om det är mitt i middagen. Koka kaffe, skär upp några glasskivor och lägg ovanpå den portionerade pajen, ät och sväll. Till barn rekommenderas inte kaffe, hellre mjölk. Efter att allt är uppätet och alla är i matkoma hjälps ni åt att städa upp i köket, när det är klart sätter ni er i soffan, kastar upp fötterna på bordet och njuter av söndagskvällen tillsammans.

Så, där har ni receptet på en lyckad söndagskväll. Man borde lägga mera vikt vid att umgås med varandra, laga mat tillsammans, ta en promenad och inte stressa över huvud taget. Nu ska jag se på solsidan tillsammans med Smokey, och fortsätta sticka på min halsduk som jag kanske verkligen får klart någon gång innan vintern är över...

Inga kommentarer: