tisdag 20 oktober 2015

Kategorierna som inte fick plats

Min syster skriver om vikthets och all negativitet det innebär i ett utomordentligt inlägg idag, så då finner jag det inte mer än rätt att jag skriver om den andra stora snackisen i den finlandssvenska bloggvärlden, nämligen bloggalan. När jag hörde det var bloggala på gång så brydde jag mig inte nämnvärt, eftersom jag visste att det antagligen skulle bli som alla andra liknande tillställningar, nämligen de som skriver om mode, inredning och hälsa kommer att synas mest. Och det har jag inget emot, låt dem synas, för det är ju ändå sådana bloggar som lockar mest läsare, de mer lättlästa, vackra och tilltalande bloggarna. Men nu när jag var inne och kollade igenom vilka kategorier en kan nominera bloggare i så måste jag nog erkänna att jag blev lite besviken.

Kategorierna är som följer:

Årets mode-/skönhetsblogg
Årets tränings-/hälsoblogg
Årets foto-/videoblogg
Årets personliga blogg
Årets familjeblogg
Årets kreativa blogg
Årets blogg
(+ kategorier som årets företagare osv men det tar jag inte upp här)

Inga överraskningar. Och det är det som stör mig lite. Var är "Årets provokatör", "Årets samhällskritiker", "Årets humorblogg" eller "Årets politiska blogg"? Och ja, utbudet är inte så stort av bloggande provokatörer i Svenskfinland, men att det inte helst finns en enda kategori som skulle rymma de som inte passar in tillsammans med modebloggarna eller träningsbloggarna. Det känns ledsamt. När det nu fanns en möjlighet att kanske lyfta fram någon som inte följer med strömmen, som skriver om saker som inte alltid är färgglatt och lättsmält, någon som kanske håller kvalitet före kvantitet. Vi överhopas av mode- och skönhetsbloggar från alla håll och kanter, så det vore ju trevligt med lite diversitet i utbudet, och som sagt, ge lite utrymme åt de som tar sig tid att ifrågasätta och som vill väcka diskussion. Och absolut inget illa menat om de som ordnat hela galan och lägger ner av sin tid för ett dylikt evenemang, ni är jävligt driftiga. Det är bara mångfalden jag saknar.

Men kanske det är fel forum, kanske vi som inte skriver om våra kläder och våra dieter helt enkelt passar in i en dylik tillställning. Kanske vi borde ha en egen liten gala, en gala för de konstiga, oestetiska, fuck you-bloggarna som vill vara en nagel i ögat på hela jävla samhället? Vi vill ju också att våra bloggar ska uppmärksammas och bli lästa, kanske främst av den orsaken att vi vill få folk att ifrågasätta sitt eget sätt att tänka och sin inställning till omvärlden och samhället.
Tyvärr är det väl ofta så, att det som kräver extra mycket tankekraft ofta förbises av den stora massan, att det är den lilla klicken intresserade människor som läser de djupare bloggarna och därför når de inte alltid ut till allmänheten på samma sätt som dagens outfit-bloggarna. Och sånt är livet, att alltid spotta i motvind, men det gör även att viljan att skriva inte sinar, eftersom de annorlunda bloggarna behövs. Vi borde bara bli duktigare på att lyfta varandra och få varandra att synas mer, med samarbete kommer vi långt. Och tänk vilka intressanta diskussioner det kunde bli på bloggträffarna för the outcasts, om hur vi ska störta patriarkatet och ändra på alla orättvisor i samhället. Det vore något det.

Annars vill jag önska lycka till åt alla som blir nominerade till pris på galan. Ni har arbetat hårt och är värda det, oavsett om ni får pris eller ej så är ni alla jätteduktiga.

9 kommentarer:

Mia sa...

Jag kommer gärna på den galan! Mode är inte min grej och min blogg innehåller en massa knepiga, udda tankar och råkar jag mot förmodan få in en bild så vinner den nog inga priser i estetik.

hanna sa...

Jag skulle också komma på den galan, lätt!

Anonym sa...

Tummen upp!

Carina sa...

Varför inte fila lite mera på den idén? Bra skrivet, Lina.

Stumpan sa...

He e redan på gång, mamma :D

TIDSTJUVEN.com sa...

Samhällsbloggar av alla de slag passar utmärkt in under kategorin "Årets personliga blogg". :) Hoppas att vi ses på Galan!

ett ritstift i din rumpa sa...

Jag känner lite samma sak om kategorierna för blogg-galan, och även om vissa av kategorierna (speciellt då "årets personliga blogg") går att tänja gränserna ganska mycket på känns ingen riktigt som det rätta boet för till exempel min egen blogg. Men nåja, det går aldrig att göra alla nöjda och jag tycker det är jättefint att galan ordnas, även om det kanske inte är riktigt min grej. En gala för fuck you-bloggar kunde jag dock nog tänka mig att ära med min närvaro, så länge jag inte måste ha klänning ;)

Maria sa...

Tycker väl att de utvalda kateogorierna representerar majoriteten av bloggarna ganska bra, men visst hade det varit skoj med ytterligare några kategorier till, själv saknade jag ju årets rese/utlandsblogg, men det finns väl inte så många av den sorten heller, som jag vet om iaf... Känner mig hyfsat ensam i den kategorin bland finlandssvenska bloggare :)

Stumpan sa...

Ja, alltså jag vill ju framhålla att jag inte kritiserar eller vill nedvärdera Galan i sig eller de som ordnar den, för de gör ett jättebra jobb! Och som sagt mussunnar jag ingen vinnare eller de som blir nominerade någonting. De arbetar hårt och förtjänar att uppmärksammas för sina bloggar som är vackra och intressanta, för det är de, annars skulle de inte ha så mycket läsare. Det är bara det att alla dylika galor sällan ger utrymme åt det annorlunda. Även om man kunde placera sig under t.ex årets personliga blogg, så är vi ju då väldigt många som har bloggar som inte passar in i någon av de andra kategorierna. Jag vill inte missunna någon någonting, som sagt är det bra att någon engagerar sig och ordnar sådant här. Men kanske det finns plats för två galor, att även en underground-gala för oss som inte riktigt passar in någonstans också kunde ordnas på något sätt... :) vill ännu en gång lyfta på hatten åt de som ordnar allt med Galan, ni är duktiga!